Kirss.Net

Thursday, 17 September 2009 15:16

Eduka suhte reeglid

Allpool toodud reeglid pole absoluutsed: kindlasti on neile palju lisada ja eks igal mündil ole ikka kaks poolt. Kes leiab siinkohal lihtsalt mõnusat lugemist, kes midagi enamat. Allpool kirjeldatud nn reeglid on tõlgitud D.G. Ameni ja L.C. Routh raamatust “Healing anxiety and depressioon”.

suhe  

 

Vastuta! Ära ole see, kes süüdistab oma partnerit või sõpru kõigis probleemides. Võta endale vastutus ja vaata, mida sina saaksid teha, et seda parandada. Sa tunned uut energiat ja suhe tundub muutuvat juba veidi paremaks. Vastutuse võtmine aga ei tähenda seda, et peaksid ennast süüdistama kõikides probleemides ega ka seda, et peaksid süüdistama teist. Alusta pigem küsimusega: „Mida ma saaksin teha, et muuta meie suhe paremaks?“

 

Ära iial võta suhet millegi iseenesest mõistetavana. Et suhe püsiks erilisena, vajab see pidevat hooldust. Suhe kaotab alati, kui on prioriteetide nimekirjas madalal kohal. Võta aega iga päev, et anda olulistele inimestele märku, et hoolid neist.

 

Kaitse oma suhet. Päris kindel viis suhet rikkuda on alandada, mitte austada ja alavääristada oma partnerit ja tema soove. Pane tähele vaid seda, mis sulle kallite inimeste juures meeldib, mitte seda, mis sind nende juures häirib. Sa võid muuta teiste inimeste käitumist sellega, kuidas sa neid kohtled.

 

Eelda parimat. Kui tekib küsimus partneri motiivi või kavatsuse kohta, siis eelda teisest alati parimat. Motiiv võib olla väga mitmepalgeline ja seda võib olla raske mõista. Halvima eeldamine põhjustab eraldatust, küünilisust ja üksildust. Mõned inimesed ütlevad, et kui nad on pessimistlikud ja mitte usaldavad, siis ei saa nad enam pettuda. Kuigi sellise lähenemisega on väiksem oht pettuda, on neil ka suurem oht surra varem oma positiivselt mõtlevatest kaaslastest.

 

Hoia suhe värskena. Kui suhe muutub igavaks ja rutiinseks, on mängus suuremad ohud. Hoia eemale „samast vanast asjast“ ja otsi uut ja erilist, et oma suhtesse värskust tuua. Aju kohaneb rutiiniga. Kui sa kordad ühte ja sama liigutust palju kordi, kulutab aju ka vähem energiat, muutub uimaseks ja hakkab otsima huvitavamaid harrastusi. Suhte hoidmiseks noore ja tervena mõtle välja uusi ja erinevaid võimalusi lähedastega aja sisustamiseks.

 

Märka head. Väga lihtne on märgata suhtes seda, mida sa teed, ja mitte seda, mida tunned. See on meil veres. Meeldiva märkamine nõuab päris tugevat jõupingutust. Suhte positiivsete aspektide  märkamine suurendab tõenäosust, et märkad ka positiivset käitumist partneri poolt.

 

Anna selgeid sõnumeid. Enamus tülisid inimeste vahel tulenevad teatud kommunikatsioonivigadest. Võta endale aega, et päriselt kuulata ja mõista, mida teised inimesed sulle räägivad. Ära reageeri sellele, mida sa arvad, et teine mõtleb – enne küsi, mida ta mõtleb ja seejärel reageeri vastavalt.

 

Hoia ja kaitse usaldust. Väga paljud suhted lagunevad usalduse kuritarvitamise tõttu, milleks võib olla petmine või valetamine. Väikesed haiget saamised olevikus meenutavad meile sageli suuri traumasid minevikust ja nii saab väikesest haiget saamisest suur. Kui usaldust on petetud, püüa mõista selle põhjusi, kuna see on tavaliselt suhte probleemide sümptoom, mitte probleem ise.

 

Tegele ka raskete probleemidega. Alati kui annad tüli vältimiseks partnerile järele, annad ära ka veidike oma energiast. Kui sa teed seda kogu aeg, annad ära palju energiat ja tahes-tahtmata hakkab kogunema vimm. Seega kaitse oma seisukohti ja õigusi kindlalt, aga sõbralikult. See aitab hoida suhte tasakaalus.

 

Väärtusta aega. Aeg on olulistes suhetes sageli esimene, mida napib meie kiire elutempo juures. Suhted nõuavad reaalset aega, et funktsioneerida. Paljud paarid leiavad ennast olukorras, kus mõlemad partnerid töötavad ja kasvatavad lapsi ning kasvavad ise järk-järgult teineteisest lahku, kuna neil pole aega. Võttes aga teineteise jaoks aega, märkavad  partnerid sageli, kui palju nad tegelikult üksteisele meeldivad. Investeeri oma suhtesse aega ja saad ka dividendide näol tulu välja võtta.

 

Puuduta. Kõik inimesed vajavad puudutusi. Füüsiline lähedus on oluline osa ka lapse ja vanema läheduse tekkimise protsessis. Vanemate paitused, kallistused, armsad sõnad ja silmakontakt tekitavad lapses rõõmu, armastuse, usalduse ja turvatunde. Puudutused pole vähem tähtsad ka täiskasvanuelus.  

 

allikas: www.psyhholoogia.ee; pilt: dreamstime.com

Read 10043 times

Related items

  • Perekond
    PEREKOND on üliproduktiivse prantsuse režissööri, produtsendi ja stsenaristi Luc Bessoni („Viies element”, „Léon”, "Nikita", "„Röövitud”, „Riskikuller” jpm) tempokas süsimust märulikomöödia, mille peaosades mängivad Robert De Niro, Michelle Pfeiffer ja Tommy Lee Jones.... Kinodes alates: 20.09.2013

    film

  • Mis mõte on seksil?

    Suguline paljunemine on keeruline ja tülikas, kuid looduses on see laialt levinud pidevalt uusi nakatamisvõimalusi otsivate parasiitide pärast...

    armastus

  • Pelgupaik
     PELGUPAIK on Nicholas Sparksi ("Päevaraamat", "Kiri pudelis", "Ööd Rodanthe'is") samanimelisel menuromaanil põhinev romantiline põnevik, mille on lavastanud Lasse Hallström («Šokolaad», «Siidrimaja seadused»).... Kinodes alates: 1.03.2013

    film

ILUNIPID, MEIKIMINE

Meik, mis köidab mehi

Ühelegi naisele pole ilmselt saladuseks, et meestel on hoopis teistsugune ettekujutus ilusast naisest ning ideaalsest meigist. See johtub faktist, et

Loe edasi »
Mis vanuses naised on kõige ilusamad?

Aastatega muutub iga naise välimus – isegi vaatamata tema pingutustele säilitada 18-aastase tüdruku keha ja näonahk. 

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 145 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Kui ripsmed langevad välja...

Kui sa märkasid, et su ripsmed langevad aktiivselt

Loe edasi »
Põsepuna ABC

Kui jutt käib põsepunast, siis jagunevad naised ka

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun