Kirss.Net

Friday, 13 April 2012 07:21

Millest räägib mehe nägu?

Kaks värsket uuringut näitavad, et naised eelistavad mehi, kellel on tervisest pakatav jume ning õrnem sugu peab atraktiivsemateks mehi, kelle immuunsüsteem on tugevam.

Tartu Ülikooli külalisprofessor Indrikis Krams näitas neidudele 74 Daugavpilsi ülikoolis õppiva noormehe fotosid ning palus hinnata noormeeste atraktiivsust.

Partneriotsingutes on atraktiivne nägu väga oluline. Naised hindavad sümmeetriliste ja maskuliinsete näojoontega mehi. Krams otsustas kontrollida hüpoteesi, mille kohaselt võimaldavad naiste poolt mehelikeks peetavad näojooned neil tegelikult ära tunda mehi, kelle immuunsüsteem on tugevam, see omakorda on aga märk headest geenidest.

 

mees ja naine



Meestudengitest tehti näopildid, nende vereproovidest mõõdeti testosterooni taset ning neid vaktsineeriti B-hepatiidi vastu. Vaktsineerimine oli ärritus immuunsüsteemile ning mõne aja möödudes analüüsiti noormeeste veres tekkinud antikehade hulka – rohkem antikehi on märk tugevamast immuunsüsteemist.

Meeste pilte vaadanud naised pidid nende põhjal välja valima endale kõige atraktiivsemana tunduvad mehed.

Tuli välja, et naised panid kõrgemaid hindeid neile meestele, kelle immuunsüsteem on tugevam. Ehk siis, atraktiivsemaks peetud meeste organismi kaitsevõime on tugevam kui meestel, keda naised nii ligitõmbavaks ei pidanud.

Sümmeetrilised ja maskuliinsed näojooned olid samuti omased meestele, kelle kaitsevõime oli tugevam. Samuti oli nende organismis kõrgem meessuguhormooni testosterooni tase.

Uurimus ilmub ajakirjas Nature Communications.

Kuid mitte ainult näojooned, vaid ka mehe näojume annab naistele olulisi signaale.

Inglismaa Nottinghami ülikooli teadlased pildistasid 34 tumeda- ja 41 valgenahalise mehe nägusid ning mõõtsid nende näonaha värvust.  Nad leidsid, et naiste silmis sõltus meeste atraktiivsus nahavärvis sisalduva "kuldse" tooni määrast.

Meeste nägude maskuliinsuse mõõtmiseks kasutasid teadlased geomeetrilise morfomeetria meetodeid. "See meetod võimaldab arvutiga matemaatiliselt võrrelda samasse populatsiooni kuuluvate meeste ja naiste näokuju," selgitas ajakirjas Evolution and Human Behavior avaldatud uuringu juht Ian Stephen.

Arvutianalüüs andis igale näole mehelikkust väljendava matemaatiliselt saadud tulemuse. Seejärel lasti 30 mustal ja 32 valgel naisel hinnata, kui veetlevana mehed fotodel paistsid.

Kui inimene peab vastassugupoole esindajat veetlevaks, annab aju talle märku, et see indiviid on sobilik kaaslane. Evolutsioonilises mõttes tähendab see, et suutlikkus tuvastada viljakat ja hea tervise juures kaaslast aitab edukamalt saada järglasi.

"Veetleva näojume põhjuseks on inimese hea tervis. Seejuures on eriti oluline roll puu- ja aedviljadest saadavatel karotinoididena tuntud kollakaspunastel pigmentidel," selgitas Stephen. Karotinoide peetakse kasulikuks nii immuunsüsteemile kui suguorganitele, need parandavad tervist ja suurendavad viljakust.

Selgus, et näo maskuliinsusel ei olnud mingit mõju näo atraktiivsusele. "Meie uuring näitas, et naistele meeldimiseks võib meestele anda parima võimaluse hea tervis. On teada, et rohke puu- ja aedviljade söömine annab nahale tervislikuma tooni, seega tasubki meestel sellest alustada," märkis Stephen.

Nahavärvis leiduvate vihjete lugemiseks peab mees siiski kuuluma naisele tuttavasse ja harjumuspärasesse populatsiooni.

Uuring näitas, et kui naised pidasid endaga samasse etnilisse rühma kuuluvate meeste nägude hindamisel väga oluliseks kuldset nahatooni, siis võõra etnilise päritoluga meeste puhul see nende hinnangut ei mõjutanud. Selle põhjuseks võib olla, et võõra rassi nahavärv on sedavõrd teistsugune, et peened toonierinevused jäid naistele märkamatuks.

pilt:sxc.hu:  Allikas: www.novaator.ee  (Autor: Jaak-Kristian Sutt)

 

 

Read 9160 times

Related items

  • Perekond
    PEREKOND on üliproduktiivse prantsuse režissööri, produtsendi ja stsenaristi Luc Bessoni („Viies element”, „Léon”, "Nikita", "„Röövitud”, „Riskikuller” jpm) tempokas süsimust märulikomöödia, mille peaosades mängivad Robert De Niro, Michelle Pfeiffer ja Tommy Lee Jones.... Kinodes alates: 20.09.2013

    film

  • Mis mõte on seksil?

    Suguline paljunemine on keeruline ja tülikas, kuid looduses on see laialt levinud pidevalt uusi nakatamisvõimalusi otsivate parasiitide pärast...

    armastus

  • Pelgupaik
     PELGUPAIK on Nicholas Sparksi ("Päevaraamat", "Kiri pudelis", "Ööd Rodanthe'is") samanimelisel menuromaanil põhinev romantiline põnevik, mille on lavastanud Lasse Hallström («Šokolaad», «Siidrimaja seadused»).... Kinodes alates: 1.03.2013

    film

ILUNIPID, MEIKIMINE

Hoolitsetud küüned + ilusad juuksed + terve nahk = täiuslikkus!

Igaüks tahaks omada pikki ilusaid juukseid, luksuslikke küüsi ning säravat ideaalselt siledat nahka, ühesõnaga olla täiuslik. See polegi niivõrd raske

Loe edasi »
KOSMEETIKAVAHEND OTSAS?

Mingi kosmeetikavahend on otsas, seda on aga otsekohe vaja? Ära paanitse!

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 101 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Meik, mis köidab mehi

Ühelegi naisele pole ilmselt saladuseks, et meeste

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun