Kirss.Net

Thursday, 10 June 2010 10:07

Hullumeelsed mineviku dieedid: kuidas langetati kaalu möödunud sajanditel?

Rate this item
(0 votes)

 

dieetLiigne kaal pole üksnes 21. sajandi probleem: ka eelmised põlvkonnad pidid sellega võitlema. Kaalulangetamiseks kasutati aga tol ajal saadavaid vahendeid. Niisiis, möödunud sajandite kõige radikaalsemad kaalulangetamisretseptid on...   

 

JOOMISDIEET

 

Kõige esimese dieedi leiutajaks peetakse Inglismaa kuningat, William Vallutajat(1027/1028 – 1087). Räägitakse, et oma viimastel eluaastatel läks kuningas niivõrd paksuks, et ei saanud isegi ratsutada. Siis oli William kangekaelselt otsustanud kaalu langetamise eesmärgil toidust loobuda ning pidada erilist dieeti: nimelt hakkas ta jooma, aga mitte tavalist vett, vaid alkoholi. Lugu lõppes kuninga hobuse seljast kukkumise ja surmaga. Kahjuks pole teada, kas Williamil õnnestus oma liigsetest kilogrammidest vabaneda või mitte.

 

GEOGRAAFILINE ASPEKT

 

Järgmise katse tegi aastal 1727 mees nimega Thomas Short, kelle sule alt on pärit traktaat „Tüseduse põhjused ja tagajärjed”. Teoses kirjeldas Short oma huvitavaid uuringuid: tüsedad inimesed elavad enamasti soistel aladel. Seoses sellega soovitas nutikas teadlane nendele, kes kannatavad ülekaalulisuse all, kolida kuiva kliimaga alale.

 

OOTAMATU KÕRVALMÕJU

 

Sylvester Graham(1794-1851), presbüterlasest preester, võitles selle nimel, et tema kaasmaalased, ameeriklased toituksid tervislikult. Ta propageeris värskete köögi- ja puuviljade söömist ning taimetoitlust ja mõtles välja uue retsepti: omanimelised näkileivad graham crackers(retsept on aluseks tänapäeval populaarsetele küpsistele – mis pole sugugi dieedilolijatele mõeldud – s’mores’dele – lühend „some more” – ist). Kuid Graham oli veendunud, et liigsöömisel on lisaks ülekaalulisusele veel üks ohtlik kõrvalmõju: iharus. Preester oli kombelõtvuse stoiline vastane ning organiseeris sanatooriumi, kus tema järglased langetasid kaalu, süües vähesoolast taimetoitu.

 

KASULIKUD PARASIIDID

 

Möödunud sajandi esimestel kümnenditel oli kõige populaarsem kaalulangetamismeetod tänapäeva mõistes väga ohtlik. Nimelt olid selleks paelusside ekstraktiga tabletid. Kahjuks pole täpselt teada, mida tegelikult müüdi vapratele ostjatele. Samas on ajaloost teada fakt, et tsirkuseartistidel oli tõepoolest kombeks neelata alla elusaid paelusse, et saada kiiresti kõhnaks.

 

KULDKALA DIEET

 

Järgmine dieediveidrus on pärit 1939. aastast Ameerikast. Tendents oli alanud tavalisest kihlveost - Harvardi ülikooli lõpetaja neelas alla 10 dollari eest elusa kala. Sündmusest sai alguse nende väikeste koduloomade massiline hävitamine, sest noormehe sõnade järgi aitas kuldkalakese söömine kaalu langetada. Dieedi järgijaid tekkis nii palju, et New York Times pidi avaldama hoiatava artikli sellest, et elusate kuldkalade(kelles võivad olla parasiidid) söömine on tervisele ohtlik.

 

SUITSETAMINE SEKSIKA KEHA NIMEL

 

XX sajandi keskel hakati kaalulangetamisviisina kasutama suitsetamist. Tänapäeval levinud teksti „Suitsetamine võib tappa” asemel sisaldasid reklaamid ilusa keha lubadusi.

 

UINUV KAUNITAR

 

Vastavalt sellele 1960. aastatel leiutatud dieedile tuleb söömise asemel magada. Kuidas on võimalik magada tühja kõhuga, jääb saladuseks, kuid dieet sai kiiresti populaarseks. On teada, et ka Elvis Presley oli sellist menüüd kasutanud, et oma liibuvatesse pükstesse mahtuda.

 

Samas ei tasuks unustada ka originaalseid leiutisi, mis aitavad dieedilolijal ideaalkaalu saavutada. 30-ndatel müüdi näiteks erilist seepi, mis pidi „liigse rasva maha pesema”. Seejärel leiutati mini-kahvlid, mille abil sai järk-järgult toiduportse vähendada. Kõige huvitavad on aga „kaalulangetaja prillid”( Vision-Dieter Glasses) – toit ei olnud läbi nende prillide vaadates üldsegi isuäratav. 

 

pilt: sxc.hu 

Read 7729 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roosad ning seetõttu piisab igapäevameigi jaoks huuleläikest. Küpses vanuses hakkavad huuled oma värvi

Loe edasi »
Sul on probleemne nahk? 10 nippi, mis aitavad saada sellest probleemist üle.

1. Ära kasuta jumestuskreemi või siis ainult äärmisel juhul, sest see ummistab poore – asenda jumestuskreem heleda peitepulgaga.  

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 134 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Silmameigi tegemine

Silmameigi tegemist tuleb alustada korralikust alu

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Õhukeste juuste hooldus

Selleks sobib kõik, mis lisab juustele k

Loe edasi »

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun