Kirss.Net

Tuesday, 11 May 2010 13:43

ELU PÄRAST DIEETI: kuidas kaalu säilitada?

Rate this item
(0 votes)

Edukas kaalulangetamine on raske, kuid mitte võimatu ning seda teavad paljud. Kuid mis juhtub pärast dieeti? Mõned inimesed arvavad, et kui soovitud kaal on saavutatud, võib koheselt tagasi pöörduda endiste toitumisharjumuste juurde. Kas see nii ka on? Statistika ütleb, et vaid 10 % inimestest õnnestub aasta jooksul dieedi tulemusi säilitada ning üksnes 5 % ei võta kaotatud kilogramme paari aasta möödudes juurde.

 

dieet 

pilt: sxc.hu  

Kõik see toimub nii lihtsalt seaduspärasusel, et kõhnem inimene vajab vähem kaloreid kui tüse. Seetõttu kehtib ka reegel, et pärast dieeti tuleb ALATI süüa vähem kui enne selle alustamist, et liigsed kilogrammid ei tuleks tagasi. See ei tähenda muidugi eluaegset dieeti – kuigi nii mõnelegi on see ainukeseks lahenduseks – kuid mõistlikku lähenemist. Ranged piirangud ja enesekontroll – selline elu pole tõesti igaühe jaoks. Lühiajalised dieedid aitavad kiiresti kaalu langetada, kuid selles peitubki nende peamine probleem: inimene ei harju järkjärgulise toidukoguse vähendamisega, vaid ootab kärsitusega dieedi lõppu, et siis süüa ennast täis.

 

Kaalulangetajate teine tüüpiline viga on füüsilise koormuse vältimine. Kaalu on tõesti võimalik langetada üksnes dieedi abil, kuid tulemuste saavutamine ilma trennita võib osutuda üle jõu käivaks. Füüsiline aktiivsus aitab kulutada rohkem energiat, võimaldades seega suuremaid toidukoguseid.

 

Järelikult seisneb enamiku inimeste peamine probleem vales suhtumises kaalulangetamisse: seda peetakse ajutiseks eluetapiks, mille järel võib pöörduda „tavalise elu” juurde.

 

Loodame, et järgmised nõuanded osutuvad nii mõnelegi kasulikuks!

 

1. Püstitage endale eesmärk kehamassiindeksi näol, kuid olgu see reaalne. Soovitav kehamassiindeks noortele on 22-23, 40-50-aastastel aga tasuks piirduda 24-25-ga. Pidage meeles, et väike kaal nõuab ka väiksemat kaloritarbimist, eriti aeglase ainevahetusega inimestel.

 

2. Klassikaline triaad: hommiku-, lõuna- ja õhtusöök on ideaalne kombinatsioon. Sellele võib lisada ka teise hommikusöögi ja lõunaoote, kuid siis tuleb vähendada toidukordade kogused. Unustage väikesed vahepalad töökohal, et poleks igav, sõbrannaga enne lõunasööki ja õhtul teleka ees. Kui tekib vastupandamatu soov midagi näksida, siis olgu selleks õun ning mis veelgi parem – suhkruta tee või mineraalvesi.

 

3. Süüa võib ka magusat, kuid seejuures järgida „ühe tüki kuldreeglit”: üks komm, üks jäätis, üks torditükk. Kui sõite täna sefiiri, siis plombiir oodaku homseni.

 

4. Dietoloogid soovitavad õhtustada vähemalt 2 tundi enne magamaminekut. Samas on palju tulemuslikum piirduda kella 18-ga. Esimesel paaril korral on võib-olla raske järgmise hommikuni välja kannatada, kuid paari kuu möödudes harjub teie organism sellise päevakavaga ning ei nõua öösiti toitu.

 

5. Piirake suhkru ja soola tarbimist. Olete harjunud magusa tee ja kohviga? Siis lisage üks teelusikas suhkrut, mitte kolm nagu tavaliselt. Pidage meeles: magusad karastusjoogid takistavad vedeliku väljutamist organismist.

 

6. Tegelege spordiga. See ei ole üldse igav, lihtsalt tuleb leida meelepärane spordiala. Tänapäeval on spordialade valik üsnagi lai: mõelge, millega te tahaksite tegeleda. Tuletage meelde lapsepõlve unistused. Äkki meeldib teile ballett või olete hea ujuja? Ajapuudus ei ole piisav ettekääne – enamik inimesi töötab 8-10 tundi päevas ning pühendada 2 tundi tervisele pole kuigi võimatu. Kui aga kuulute nn töönarkomaanide sekka, siis on õige aeg teha valik: mis on teie jaoks tähtsam, kas töö või tervis.

 

7. Jälgige oma kaalu. Ostke hea elektrooniline kaal ning kaaluge ennast kord 3-4 päeva jooksul. Kergem on ju vabaneda ühest liigsest kilogrammist kui kümnest.

 

8. Korraldage aeg-ajalt ühe päeva dieete. Keefiri-, õuna-, liha-, piima-, marjapäevad – valige see, mis teile kõige rohkem meeldib!

 

Pidage meeles ka seda, et positiivne mõtlemine on üks tähtsaid komponente ideaalse kaalu säilitamisel!

 

Read 9743 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Nooruse eliksiir on leiutatud!

McMasteri ülikooli teadlased leiutasid nooruse eliksiiri! Nad väidavad, et laboritingimustes valmistatud kokteil mõjub soodsalt nii füsioloogilisele k

Loe edasi »
Vapustav LOOMULIK ILU. Kas meeldib?

Mis juhtub, kui kanda modelli näole korraga 365 kihti meiki ehk terve aasta peale mõeldud meigi koguse? Just sellise küsimuse esitasid endale kreatiiv

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 130 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Meik, mis köidab mehi

Ühelegi naisele pole ilmselt saladuseks, et meeste

Loe edasi »
Mul on väikesed rinnad...

„Olen 18-aastane, kuid rinnad siiamaani nagu teism

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun