Kirss.Net

Monday, 20 September 2010 12:31

HOBID: lihtne tee õnneni!

 

Psühholoogid väidavad, et igal inimesel peaks olema hobi. Kuid milleks? Paljude arvates on palju mõnusam vaadata paar tundi televiisorit või külastada ilusalongi kui tegeleda tikkimisega. Räägime hobi kasulikkusest ning sellest, missugune sobiks sinule!

 

hobi 

 

Abraham Maslowi vajaduste püramiidis on neli astet. Esimesel astmel on füsioloogilised vajadused, nagu toit, puhkus, seks. Sellele järgnevad turvalisus-, armastus- ja kuuluvus- ning tunnustusvajadus. Viimasel astmel on aga eneseteostusvajadus, mis tuleb kõne alla vaid siis, kui neli alumist astet on rahuldatud.

 

Psühholoogide arvates kuulub hobi eneseteostusvajaduse realiseerimisvahendite hulka ning tänapäeval peetakse seda eduka isiksuse omaduseks.

 

Hobi mõju igapäevaelule

 

Ameerika bioenergeetiku Alexander Loweni arvates muudavad positiivsed emotsioonid(rõõm, õnn, hea tuju) inimese biovälja tugevamaks. See tähendab, et teiste inimese kadedus ja tigedus ei suuda sellele inimesele kahju teha.

 

Hea tuju varustab inimest energiaga ja muudab tugevamaks ning tervemaks. Seepärast töötab ta paremini, kiiremini ja tõhusamalt, väsides seejuures vähem. See kõik aga mõjub hästi elurütmile ning –kvaliteedile.

 

Tore, kui inimese töö on ühtlasi tema hobi. Aga kui inimesele ei meeldi tema töö ning pole muud lemmiktegevust, hakkab tema energiatase langema: tal on raskem millelegi keskenduda, ta kulutab rohkem jõudu igapäevatööle, väsib kiiremini ning reageerib valusalt igale pisiprobleemile.

 

Seepärast soovitavad psühholoogid kõigile inimestele valida endale hobi, et olla õnnelikum!

 

hobi 

 

Hobi valimisest

 

Hollandi professor Manfred Kets de Vries kirjutab oma raamatus „Õnne valem“, et tööga mitteseotud tegevused aktiviseerivad neid ajupiirkondi, mis on igapäevatoimetuste ajal passiivsed. Ta soovitab valida selline hobi, mis erineb kardinaalselt tööst.

 

Kui sinu töö eeldab tähelepanu keskendumist, on seotud vaimse tegevusega, oled jurist, ökonomist või juveliir, siis hakka näiteks spordiga tegelema: käi jooksmas, ujumas või jalgrattaga sõitmas. Kui aga veedad suurema osa tööpäevast liikumises, oled ajakirjanik, ehitaja või müüja, siis vali rahulikum tegevus, nagu kudumine või maalimine.

 

Hobi jaoks pole tegelikult palju aega vaja: psühholoogide arvates piisab paarist tunnist nädalast, et puhata põhitööst ning argielust.

 

Lisaks arvab Manfred Kets de Vries, et hobi parandab maailmavaadet, vaatamata selle liigist ning kulutatavast ajast.

 

hobi 

 

Inimese iseloomul on suur mõju hobi valikule:

 

·         Impulsiivsed või auahned inimesed valivad ühiskondliku tegevusega seotud hobisid. Kinnised ning passiivsed persoonid eelistavad näiteks lugemist.

 

·         Emotsionaalsetele inimestele sobivad näiteks sport või ürituste organiseerimine. Sport aitab vabaneda negatiivsest energiast, ürituste organiseerimine eeldab aga suhtlemist, mis sellistele inimestele meeldib. Egotsentriliste kalduvustega inimesed tegelevad sageli kunstiga.

 

·         Pedantism tekitab aga soovi asju kollektsioneerida. Teadmishimulised inimesed tegelevad vabal ajal konstrueerimise või asjade leiutamisega. Kannatlikud, tahtejõulised inimesed väljendavad oma individuaalsust õmblemises, tikkimises või kudumises.

 

hobiKuulsuste hobid

 

Tänapäeva kuulsuste hobid hämmastavad oma mitmekesisusega. Kirg kunstiteoste kollektsioneerimise vastu on Madonnal, Alain Delonil, Jack Nicholsonil, Mick Jaggeril, Sylvester Stallonel, Steven Spielbergil, Barbra Streisandil, Elizabeth Tayloril ja Elton Johnil.

 

Muide, Elton Johnil on suur kollektsioon vanu mudelautosid ning prilliraame. Keanu Reeves kogub mootorrattaid, Arnold Schwarzeneggerile meeldivad hummerid.

 

Üks huvitavamaid hobisid on David Lynchil: hiigelsuur kärbeste ja mesilaste entomoloogiline kollektsioon. Claudia Schiffer kirjutab vabal ajal erootilisi luuletusi. Sean Connery on aga kuulus kiltide kogumise poolest.

 

Sünnipäev ja hobi

 

Selle järgi, mis nädalapäeval sündisid, on võimalik samuti hobi valida. Igale nädalapäevale vastab üks Päikesesüsteemi keha, mis määrab inimese iseloomu.

 

Esmaspäev = Kuu, saladuse kehastus. Esmaspäeval sündinud võiksid tegeleda paranormaalsete nähtuste ning ajaloosaladuste uurimisega.

 

Teisipäevale vastab Marss, mehelikkuse ja sõjakuse planeet. Pööra tähelepanu boksile, karateele ning ekstreemsetele spordiliikidele.

 

Kolmapäeva üle valitseb Merkuur, koostöö planeet. Kolmapäeval sündinut peaks huvitama aktiivse suhtlemisega seotud tegevused: näitlemisringid, koorid, pidude korraldamine.

 

Neljapäeval sündinud on head sõbrad Jupiteriga, mis aitab optimistlikke inimesi. Sellised inimesed saavad kõike kerge vaevaga: raha, edu, õnne, kuulsust. Oma edukuse teistega jagamine toob kahtlemata neljapäeval sündinud inimesele rõõmu, seega peaksid nad tegelema heategevusega.

 

Reede-inimesi aitab Veenus, armastuse ja harmoonia planeet. Sellel päeval sündinuid huvitab loomingutegevus: muusika, tantsimine, poeesia, disain.

 

Laupäeval sündinuid kaitseb Saturn, konservatiivsuse sümbol. Laupäeva inimesed väärtustavad üksindust ja rahulikkust. Hobina sobiks kollektsioneerimine ja kulinaaria.

 

Pühapäeval sündinuid aitab igapäevategevuses Päike ning sellistele inimestele meeldib rahulik tegevus, kuigi iseloomult on nad väga hasartsed. Seega peaks nad eelistama raskemaid hobisid, mis esitavad väljakutseid ning nõuavad kannatlikkust. Selleks sobiksid kalapüük, langevarjuhüpped või jahipidamine.

Read 8957 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuidas seda saavutada? Muidugi on ju olemas ripsmepikendused, kuid need on vastunäidustatud allergikutele

Loe edasi »
Määra oma värvitüüp! Kas sa oled talve-, kevade-, suve- või sügisenaine?

Talve- ja suvenaine kasutab rohkem külmi värve, kevad ja sügis vastavalt sooje. Vaata, kes oled sina!

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 178 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Missugused kulmud on moes?

  VASTUS ON LIHTNE JA LÜHIKE: Pikad, paksud ja kon

Loe edasi »
Mis vanuses naised on kõige ilusamad?

Aastatega muutub iga naise välimus – isegi vaatama

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun