Kirss.Net

Tuesday, 27 April 2010 14:57

Mida tegid meie vanaemad kaunite juuste nimel?

Šampoonid, palsamid ja juukseveed poeriiulitelt pole ainus võimalik lahendus juuste hooldamiseks. Meie vanaemad said juuksed kauniks hoopis teistsuguste vahenditega, kirjutab Bioneer.ee 

juuksed 

 

Juuste pesemine. Pesuvesi olgu pehme. Meie vaaremad teadsid, et juukseid pehme veega pestes saab parema tulemuse. Kui sellist vett pole, sobib ka keedetud vesi. Kareda vee pehmendamiseks võib kausitäiele pesuveele lisada teelusika jagu soodat või sortsukese äädikat.



Kuivad ja kahjustatud juuksed vajavad erilist hoolt. Et keemiline töötlemine juukseid kahjustab, teati juba aastakümnete eest. Tollal loputati takuseid juukseid kaselehetõmmisega. Kaselehetõmmist on kõige mugavam teha saunas, sest enne vihtlemist tuleb nagunii vihta kuumas vees leotada. Tõmmist saab teha ka varakevadel korjatud kaselehtedest ning pungadest, kui neile enne kasutamist kuum vesi peale valada. Kaseleheenõgesetõmmis tegi juuksed pehmeks ja kohevaks.



Loodus annab juustele abi. Rahvameditsiin soovitab juukseid loputada ja pesta ka kõrvenõgese- ja takjatõmmisega.



Munakollasega pesemine toidab peanahka. Siiski tasub meeles pidada, et munaga pead pestes ei tohi kasutada kuuma vett.

 


Abi kõõma vastu. Kõõma korral saab abi kummeli-, naistepuna-, raudrohu-, paiselehe-, kõrvenõgese-, nõmm-liivatee või takjatõmmise kasutamisest.

 


Juuste tugevdamine maskidega



Juuksejuuri toidab taime- ja rukkileivasegu, kus on võrdsetes osades teelehti, kummeliõisi, salveid, nõgest ja harilikku punet. 1sl taimesegule valatakse peale klaasitäis keevat vett ja lastakse 15-20 minutit seista. Seejärel vedelik kurnatakse ja lisatakse just nii palju rukkileiba, et tekiks pudrutaoline mass. Soe segu määritakse peanahale ja juustele ning lastakse rätiku all 2 tundi mõjuda. Seejärel pestakse pea sooja veega (ilma šampooni kasutamata) puhtaks. Juustel lastakse kuivada õhu käes.



Juuste tugevdamise eesmärgil võib maski teha ka pajukoorest ja takjajuurtest. 4sl segu keedetakse 1 liitris vees 10 minutit. Seejärel lastakse segul jahtuda. Pead pestakse seguga kolm korda nädalas.



Hapratele juustele võib korra nädalas teha mähist munakollasest ja lusikatäiest kastoor- ehk riitsinusõlist. Segu määritakse pähe, kaetakse sooja rätikuga ning hoitakse peas kolm tundi. Pea pestakse puhtaks neutraalse vahendiga. 

 


Juuste toonimine



Kummeliõitest valmistatud tõmmis annab juustele kuldkollase tooni või läike, olenevalt juuste oma värvist. Tõmmiseks võetakse 2-4sl kummeliõisi ja keedetakse neid 5-15 minutit liitris vees. Segu kurnatakse ja vedelik kantakse kuni pooleks tunniks juustele.



Tumedaid juukseid võib loputada kange hiina teega.



Tammekooretee annab juustele tumeda läike.



Hallide juuste korral võib juukseid loputada salveitõmmisega. Selleks võetakse 4sl salveid ja 1 klaas kuuma vett. Segu hoitakse peas pool tundi.



Heledatele juustele
annab kauni läike sidrunimahla lisamine loputusveele.

 


Kasulik teada



Kui õlimaskid jätavad juuksed liiga rasvaseks, siis saab abi sidrunimahla ja äädikalahuse segust. Selleks võetakse 1 osa sidrunimahla ja 2 osa lahjendatud äädikat ja kantakse segu tund aega enne juuste pesemist pähe.



Kui lokid ei taha sõna kuulata, saab abi jogurti- või kohupiimamaskist. Hoidke maitsestamata jogurtit või kohupiima peas 3 minutit.



Kui pole teisiti märgitud, siis tehakse taimseid tõmmiseid 1sl ravimtaimedest ja klaasitäiest keevast veest, millel lastakse seista 15-20 minutit.

 

allikas: www.bioneer.ee

pilt: dreamstime.com 

Read 8896 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Missugused kulmud on moes?

  VASTUS ON LIHTNE JA LÜHIKE: Pikad, paksud ja konkreetsed!  

Loe edasi »
Ideaalse naise portree - kas sinu omaga sarnane?

Suitsetamine, joomine, ebatervislik toitumine, kollane naeratus ning tuhmid juuksed: ükski neist omadustest pole naise jaoks enam moes.  

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 138 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuida

Loe edasi »
Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roo

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun