Kirss.Net

Monday, 02 May 2011 08:23

Seitse juuksehoolduse müüti: kõik, mida pead teadma ilusate juuste saavutamiseks

Kuidas hooldada juukseid? Tundub, et selles tegevuses pole midagi keerulist, aga sageli tekib küsimus, kas me teeme kõik ikka õigesti? Püüame selle lähemalt välja selgitada.

 

juuksed  

pilt: freedigitalphotos.net  

 

Alustame teooriast. Juuksekarv koosneb kolmest kihist, millest kõige keskel asub keratiinirakkudest koosnev medulla. Seda ümbritseb paksem kiht, korteks ja kõige peamist kihti, mis määrabki suuremas osas juuste väljanägemise, nimetatakse kutiikulaks. Kutiikula koosneb soomusekujulistest läbipaistvatest katterakkudest. Kui soomusrakud on veidi ülestõstetud, muutuvad juuksed tuhmiks. Terves juuksekarvas asuvad katterakud teineteisele väga lähedal ja see muudab juuksed läikivaks. Õige juuksehoolduse eesmärk on säilitada võimalikult kaua juuksekarva tervist ja ilu. Selle eesmärgiga hakkama saamiseks on tarvis juba praegu kummutada üldlevinud juuksehoolduse müüte.

 

1. Märgi juukseid pole soovitatav kammida

 

Märjad juuksed paisuvad ja kleepuvad kokku. Kui lasta neil sellises seisundis kuivata, on nad pärast sõnakuulmatud. Seepärast on siiski vaja juuksed kohe peale pesemist läbi kammida. Et vältida juuksestruktuuri kahjustamist, tuleks kammimiseks kasutada sobivat juukseharja. Eelista paksude harjaste ja pehmendavate kummiotstega juukseharja. Alusta kammimist juukseotstest, seejärel liigu õrnalt ja hoolikalt juurte poole.

 

2. Kui lõigata sageli juukseid, muutuvad juuksed tihedamaks

 

Kahjuks nii ei juhtu. Juuksesibulate arv ei sõltu lõikamise sagedusest, seega ei muutu ka juuksekarvade arv suuremaks ega juuksed tihedamaks. Keskmiselt kasvavad juuksed kuus 1 cm võrra pikemaks, sõltumata lõikamisest.

 

3. Juuste väljalangemine on igal juhul halb märk

 

Juuste väljalangemine on tegelikult loomulik ja normaalne protsess. Kui sul langeb päeva jooksul vähem kui 100 juuksekarva välja, siis pole muretsemiseks põhjust. Blondiinidel on peas 140000 juuksekarva, šatäänidel 109000, brünettidel 102000 ja punapeadel 88000. Selliste suurte arvude kõrval pole 100 juuksekarva kuigi palju.

 

4. Peakatte kandmine kahjustab juukseid

 

See sõltub peakattest. Kitsad ja karvased mütsid võivad tõepoolest häirida juuste toitainetega varustamist ning mõjutada seega nende väljanägemist. Kuid peakattest ei tasu ka loobuda: talvel kaitseb müts juukseid pakase eest, suvel on vaja kanda peakatet, et kaitsta juukseid UV-kiirguse eest.

 

5. Dieedid ei mõjuta juuste tervist

 

Täisväärtuslik toitumine on otsetee ilu poole. Kui su juuksed pole aga nii ilusad, nagu tahaksid, siis on tõenäoline, et sa ei saa toiduga piisavalt valke. Söö rohkem kala ja liha. Eriti kasulikud on tumerohelised köögi- ja puuviljad, sest nendes sisaldub juustele vajalik fooliumhape.

 

6. Peamassaaž aktiviseerib juustekasvu

 

Müüt sellest, et juuksed tuleb harjaga vähemalt 100 korda aeglaselt läbi kammida, on vaieldav. Juuste kammimine stimuleerib rasunäärmete tegevust ning see muudab juuksed hoopis rasvasemaks.

 

7. Tihe pesemine ja juuste värvimine põhjustab juuste väljalangemist

 

See, kui sageli on vaja juukseid pesta, sõltub konkreetsest juuksetüübist ja ka sinu isiklikest harjumustest. Kui aga oled harjunud pesema juukseid 5-7 korda nädalas, siis on soovitatav kasutada igapäevaseks kasutamiseks mõeldud šampooni. Taolised vahendid ei sisalda „agressiivseid“ puhastavaid komponente ega kuivata juukseid. Kui pärast juuste värvimist pöörad tähelepanu nende õigele hooldusele, ei tohiks nad küll välja langeda.

 

Read 9376 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Hoolda näonahka õigesti: igale nahatüübile oma nipid!

Esimeseks sammuks oma naha eest hoolitsemisel peaks olema nahatüübi määramine: alustagem kas või sellest, et kõik kreemid, näoveed ja –piimad muutuvad

Loe edasi »
Määra oma värvitüüp! Kas sa oled talve-, kevade-, suve- või sügisenaine?

Talve- ja suvenaine kasutab rohkem külmi värve, kevad ja sügis vastavalt sooje. Vaata, kes oled sina!

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 214 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Missugused kulmud on moes?

  VASTUS ON LIHTNE JA LÜHIKE: Pikad, paksud ja kon

Loe edasi »
Nooruse eliksiir on leiutatud!

McMasteri ülikooli teadlased leiutasid nooruse eli

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun