Kirss.Net

Monday, 27 September 2010 14:15

Asendamatu maitseaine nimega karri

Süüa grillliha, friikartuleid, seejuures kaalust juurde võtmata? Ilmselt on tegemist levinud naiste unistusega, mis on enamiku arvates siiski võimatu.

karri 

pilt: sxc.hu  

 

Sellegipoolest on Ameerika arstid leidnud võimaluse, kuidas muuta nn kahjulik toit veidi ohutumaks kaalu jaoks. Jutt ei käi imepillidest või eksootilistest ingridientidest, vaid tavalisest maitseainest, mida saab osta igas kaupluses. Selleks on vürtsikas karri – maitseainesegu, mille koostises on enamasti kurkum, koriander, punane ja must pipar ning ingver.

 

Karri annab toidule kuldse värvuse ning küllusliku maitse. Nii maitse kui värv võivad aga varieeruda sõltuvalt maitseainesegu päritolumaast. Erinevates riikides järgitakse erinevaid karri valmistamise retsepte, kuid põhikomponendiks jääb alati kurkum. Arstide arvates on just kurkumil tervendav mõju, mis muudab karri niivõrd kasulikuks. Maitseaines sisalduv aktiivne element kurkumiin takistab rasvakudede moodustumist. See tähendab, et lisades veidi karrit rasvasele roale, on võimalik vähendada selle kahjulikku mõju. Pealegi on Iiri teadlased tõestanud, et kurkum hävitab söögitoruvähi rakke, mis tähendab, et karril on vähki ennetav toime.

 

Karri rasvapõletava efekti tõestamiseks viidi läbi eksperiment. Hiirtele pakuti ühesugust rasvast toitu, lisades mõnedesse portsudesse karrit. Selle tulemusena võtsid küll kõik hiired kaalust juurde, kuid need, kes sõid karriga toitu, ligi 50 % võrra vähem.

 

Tähtis on seegi, et kurkumiin aitab võidelda kolesterooli vastu. Karrit söönud hiirtel oli kolesteroolitase palju madalam kui nende vähem edukatel kaaslastel.

 

Tõsi küll, teadlased ei kiirusta järelduste tegemistega. Esiteks on tarvis läbi viia inimkatsed, et veenduda saadud andmete õigsuses. Teiseks pole liigse rasva tarbimises midagi head ning isegi suured kogused karrit ei päästa teid. Kui aga süüa iga päev karriga maitsestatud toite, on võimalik kaalust alla võtta.

 

See on huvitav

 

*  Kuna karri koostisosad meie kliimas ei kasva, polnud meie esivanematest dieedilolijatel sellist toredat abilist. Tõsi küll, kasutati hoopis teistsugust dieedinippi: pärast rasvase toidu söömist, joodi ära üks supilusikas äädikast.

 

* Eeltoodud retsepti kaasaegseks versiooniks on ananassimahl. Nii mõnigi dietoloog on veendunud, et ananass on parim rasvapõletaja, sisaldades rasvakudesid hävitavat ensüümi. Sellel teoorial on siiski palju vastaseid, kes ei usu imeensüümi eksisteerimisse.

 

* Karril on ka teisigi kasulikke omadusi: ta hävitab vähirakke ning võitleb kahjulike proteiinide vastu, mis takistavad närvisüsteemi tööd, ennetades sel moel Alzheimeri tõve arenemist.

Read 7524 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Õiget tooni lauvärv muudab sind kauniks! Kuidas seda leida?

Tänapäeva naine ei kujutaks oma elu ilma kosmeetikata ette. Õigesti valitud ripsmetušš, lauvärv ja huulepulk varjavad puudusi ning rõhutavad kõige ilu

Loe edasi »
Marjatooni huulepulk: selle suve populaarseim - meik nagu staaridel

Rasketel kriisiaastatel on eriti suur nõudlus naiste huulepulkade järele. Miks? Soetada midagi kallist pole võimalik, huulepulk on aga alati taskukoha

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 93 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

KOSMEETIKAVAHEND OTSAS?

Mingi kosmeetikavahend on otsas, seda on aga otsek

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun