Kirss.Net

Monday, 07 February 2011 07:53

10 küsimust ja vastust kontaktläätsede kohta

Kas kontaktläätsedega võib päevitada solaariumis, kas kontaktläätsi kandes pole vaja muretseda päikeseprilli, kas tohib silmi meikida ning kuidas on tegu pakasega? Vastused nendele ja ka mõnedele teistele küsimustele leiad allolevas artiklis.

läätsed 

pilt: dreamstime.com 

Silikoonhüdrogeelmaterjal, millest valmistatakse kontaktläätsi, laseb silmal hingata, kuna ei takista hapniku juurdepääsu võrkkesta juurde. 

 

Millised läätsed on olemas?

 

Kontaktläätsede eritüüpe on palju: korrigeerivad, ravivad ja kosmeetilised läätsed. Viimasel ajal on laia kasutust leidnud toorilised läätsed nägemise parandamiseks astigatismi all kannatavatele patsientidele. Kasutusaja järgi jaotatakse läätsed ühepäevasteks, kuuajalisteks või isegi pikemaajalisteks(asendada kord kolme või kuue kuu jooksul). Kosmeetilised kontaktläätsed on viimasel ajal eriti populaarsed noorte seas – nendest enimtuntud on värvilised kontaktläätsed, mida kasutatakse silmavärvi muutmiseks.

 

Kas on tõsi, et läätsedega ei tohi silmi meikida?

 

Meiki võib kasutada, kuid alguses pannakse läätsed ja alles siis asutakse meikimise juurde. Sarnaselt ka päeva lõpus – alguses võta ära läätsed ning siis eemalda meik. Ühtlasi ei ole soovitatav kasutada vedellainerit silmalau sisekontuuril.

 

Kas pean kandma päikeseprille UV-kaitsega kontaktläätsede puhul?

 

Paljud kontaktläätsed kaitsevad tõepoolest kahjuliku UV-kiirguse eest, kuid tuleb arvestada läätse väikese suurusega: lääts katab ainult silma väikest osa, ülejäänud katmata pind vajab aga lisakaitset. Seepärast vajad vaatamata läätsedele ka päikeseprille.

 

Kas võin läätsedega solaariumis päevitamas käia?

 

Enne solaariumi külastamist pole mingit erilist vajadust läätsed ära võtta. Just vastupidi, läätsed aitavad blokeerida kahjulikku UV-kiirgust, pakkudes silmadele lisakaitset. Seega on lausa soovitatav kasutada solaariumis läätsi. Siiski ei piisa silmade kaitseks üksnes läätsedest, vaid tuleb kasutada ka kaitseprille.

 

Kas võin kanda läätsi ka pakasega?

 

Pakane ei ole läätsede kandmiseks vastunäidustus. Silmad säilitavad iga ilmaga püsitemperatuuri(35 kraadi), seda enam et ilmastikutingimuste eest kaitsevad silma laud ja ripsmed. Seepärast ei tule ette läätsede deformeerumist ning neid võib kasutada ka Eesti pakaselisel talvel.

 

Kas läätsi tohib kasutada ka jõusaalis?

 

Jah, kontaktläätsed on spordi hea sõber, kuna läätsedega on palju mugavam trenni teha kui prillidega. Seejuures on lubatud iga tüüpi trennid: fitness, jõusaal, jooksmine, pallimängud jne. Ujumiseks on aga soovitatav kasutada ühepäevaseid kontaktläätsi, et panna kohe pärast ujulat uued läätsed.

 

Kas võin läätsedega autot juhtida?

 

Auto juhtimisel on läätsed väga mugavad, kuna nad ei ahenda vaatevälja ega moonda pilti. Seda ei saa öelda prillide kohta. Kontaktläätsedega saad vabalt vaadata tagavaatepeeglisse ning omada paremat kontrolli juhtimise üle.

 

Kas on tõsi, et läätsedega ei tohi magada?

 

On olemas ka erilised magamiseks mõeldud läätsed. Need on tehtud spetsiaalsest hapniku hea läbilaskvusega silikoonhüdrogeelmaterjalist. Kuid ühekuuliste kontaktläätsede soetamist ning nendega magamist tuleb konsulteerida arstiga, kuna eksisteerib terve rida vastunäidustusi, mille tõttu ei tohi mõned inimesed kontaktläätsedega magada. Igal juhul on siiski soovitatav neid enne magamaminekut ära võtta.

 

Kas on tõsi, et väikese lühinägevuse korral ei ole soovitatav kanda prilli ega läätsi, et silmad „töötaksid“ ise?

 

Tegemist on eksliku arvamusega ning nägemine halveneb veelgi, kui mitte kanda ei prilli ega läätsi. Kui sul esineb nägemisprobleeme, siis peaksid kindlasti pöörduma silmaarsti poole, kes aitab parima korrigeerimisviisi leidmisel.

 

Öeldakse, et on soovitatav kanda vaheldumisi prilli ja läätsi. Näiteks kodus prilli ja tööl kontaktläätsi.

 

Sa pead ise välja selgitama, missugune variant on sinu jaoks kõige mugavam. Läätsi võib kanda ka pikemat aega, kuid mõnedel juhtumitel ei tohiks läätsi tõesti kanda ning selleks on tarvis prilli. Näiteks, kui oled gripihaige, siis on parem kasutada mõnda aega prilli.

 

Read 7901 times

ILUNIPID, MEIKIMINE

Õiget tooni lauvärv muudab sind kauniks! Kuidas seda leida?

Tänapäeva naine ei kujutaks oma elu ilma kosmeetikata ette. Õigesti valitud ripsmetušš, lauvärv ja huulepulk varjavad puudusi ning rõhutavad kõige ilu

Loe edasi »
Silmameigi tegemine

Silmameigi tegemist tuleb alustada korralikust alusjumestusest, siis püsib meik puhta ja värskena terve pika päeva. Silmalaugudele kandke alusvärvi e.

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 226 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Ilusate ripsmete saladused

Mis oleks ilusam, kui pikad kohevad ripsmed? Kuida

Loe edasi »
Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roo

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun