Kirss.Net

Monday, 06 September 2010 05:38

MAITSEAINED - kuidas kasutada?

Rate this item
(0 votes)

Suppide ja ühepajatoitude meeldivat, isuäratavat lõhna ning maitset aitavad tugevdada nendele lisatavad maitseained. Õige maitsestamine suurendab seedeelundeid ergu­tavat toimet ja tõstab toitude toiteväärtust.

 

Värskeid maitsevilju - sellerit, sibulat, peterselli, por­gandit - on soovitatav enne suppi panemist väheses rasvas läbi hautada, sest nendes leiduvad maitseained, eeter­likud õlid lahustuvad rasvas ja annavad nii paremat maitset.

 

Kuivatatud maitsevilju keedetakse supis 30-40 minutit. Maitserohelist, tilli, peterselli, sellerilehti lisatakse valmis toidule. Neid saab säilitada kuivatatult, soolatult või külmutatult. Kuivatatakse varjulises soojas kohas või­malikult kiiresti  nii kuivaks, et lehed  hõõrudes pulbristuvad. Kuivatatud lehed lisatakse  5-10 minuti enne keet­mise lõpetamist, et nad uuesti paisuksid.

 

Soolatakse tervete lehtedena või hakitult, iga liik omaette või mitu liiki segatult. Soola lisatakse 1 kg maitserohe­lise kohta 250-300 g. Toit maitsestatakse soolaga pärast soolatud maitserohelise lisamist.

 

Külmutatult säilitatakse puhtaid terveid või hakitud lehti - 6 °C juures alumiiniumfooliumi või väikestesse purkidesse pakitult. Sulanud lehed tuleb kiiresti ära kasu­tada, ses nad muutuvad tumedaks.

 

retsept 

pilt: freedigitalphotos.net  

 

Aniis. Värsked või kuivatatud lehed on kohased liha- ja kalasuppidele, seemnetega maitsestatakse liha- ja puuviljasuppe.

 

Basiilik. Lehed on eriti värskelt väga hea lõhna ja mait­sega. Neid lisatakse kõigile soolastele suppidele ja ühepajatoitudele. Kuivatada saab neid kimpu seotult õhurik­kas soojas kohas {30-40°C}.

 

Estragon. Tarvitatakse lehti ja noori võrseid värskelt või külmutatult, eriti head koos hapu mahlaga. Sobib kõigile soolastele suppidele ja ühepajatoitudele. Väga meeldiva maitse tõttu keedetakse ka estragonisuppi.

 

Ingver. Lisatakse riivitult ühepajatoitudele, aedvilja-, lamba- ja veiselihasuppidele, ka puuviljasupile keetmise lõpul.

 

Kadakamarjad. Terved või purustatud kadakamarjad  annavad meeldiva vürtsise maitse veise-, põdra- ja lambalihasuppidele, samuti ka ühepajatoitudele. Lisatakse 20­-30 minutit enne keetmise lõpetamist.

 

Kaneel. Kaneelikoort keedetakse puuviljasuppides. Pulbrilist kaneeli puistatakse piimasuppidele, võib segada suhkruga.

 

Kibuvitsamarjad. Kuivatatud või kompotiks keedetud  kibuvitsamarju  võib C-vitamiiniga rikastamiseks panna  peedi-, kapsa,- ja puuviljasuppidesse. Kuivatatud marju leotatakse, keedetakse supis. Kompott lisatakse valmis supile.

 

Koriander. Värsked koriandrilehed (Kaukaasias nimetatakse kinzaks, sobivad eriti hästi oa-, herne-, läätse- ja seenesupile, kuid tarvitatakse  ka liha- ja kalasuppides, ühepajatoitudes). Tambitud  seemned on kohased puuvilja- ja leivasupile lisamiseks.

 

Kress. Salatkressi värskeid lehti võib maitserohelisena lisada kõigile soolastele suppidele, eriti külmsupile.

 

Kukerpuumarjad. Kuivatatud ja koos seemnetega pulb­ristatud kukerpuumarjad on meeldivaks  maitselisandiks liha- ja aedviljasuppidele. Lisatakse laual valmis supile või ühepajatoidule.

 

Kurgirohi. Hästi peeneks hakitud lehti ja võrseid puis­tatakse aedvilja- ja kartulisupile, spinatisupile.

 

Köömned. Terved või kergelt tambitud köömned pannakse hapukapsa-, liha- ja aedviljasupisse ning ühepajatoidusse 10-12 minutit enne keetmise lõpetamist. Sobib eriti hästi peeti sisaldavatele toitudele.

 

Küüslauk. Soolaga või ilma soolata tampides läheb küüslauk hästi pudedaks. Tambitud või riivitud küüslauku võib lisada kõigile soolastele suppidele ja ühepajatoitudele. Paljude rahvaste kanalihasuppides peetakse küüslauku väga vajalikuks maitseaineks. Lisada vähe, mitte praadida rasvas nagu sibulat, sest see muudab maitse ebameeldivaks.

 

Leeskputk. Värsked, kuivatatud või soolatud lehed  annavad head maitset  kõikidele  soolastele suppidele ja ühepajatoitudele. Üsna  tugeva vürtsikuse  tõttu  lisatakse vähe ja keetmise lõpus või 3-5 min enne  keetmise lõpetamist. Keeta võib ka juurt ning seemneid.

 

Loorberilehed. Võib lisada kõigile soolastele suppidele ning ühepajatoitudele, kuid lisada vähe (1 l supile 1/2 lehte) ja koos maitseviljade ning teiste vürtsidega, et nende maitse liiga valdav poleks. Keeta kuni 5 minutit, siis eemaldada.

 

Maitsevili. Tavaliselt lisatakse meil soolastele toitudele peterselli, sellerit, porgandit ja sibulat või porrulauku.

 

Neid nimetataksegi peamisteks maitseviljadeks. Supi ja ühepajatoidu jaoks on soovitatav hautada neid ribadeks lõigatult väheses rasvas. Keetmise kestus 15-20 minutit.

 

Majoraan ehk vorstirohi. On väga maitsev lisand kõigile soolastele suppidele ja ühepajatoitudele, eriti koos tomatite või tomatipüreega. Maitse säilib ka kuivatamisel. Koos majoraaniga on soovitatav lisada basiilikut ning liivateed.

 

Mandlid. Kesast puhastatud ja riivitud või hakitud mandleid või pähkleid lisatakse magusatele piimasuppidele. Peale selle sobivad nad herne-, oa- ja läätsesupile ning nendest ühepajatoitudele.

 

Meliss. Värskeid või kuivatatud lehti on kohane tarvitada õrnema maitsega aedviljadest, kana- ja kalalihast ning puuviljadest keedetud suppide ning ühepajatoitude maitsestamiseks. Maheda maitse tõttu lisatakse melissi võrdlemisi rikkalikult, kuid pärast keetmist, sest keetmisel maitse muutub.

 

Murulauk. Hakitakse otse enne tarvitamist, puistatakse valmis toidule, sobib kõigile soolastele suppidele ja ühe­pajatoitudele. Eriti kohane hapupiima- ja kaljasuppidele.

 

Muskaatpähkel. Riivitakse üsna väikeses koguses kar­tuli-, kapsa. ja kaalikasuppidele ning aedvilja-ühepajatoitudele. Erilise tugeva maitse tõttu ei sobi hästi liha- ja kalasuppidele, võib lisada üsna vähe.

 

Mädarõigas. Kuna keetmisel mädarõika meeldiv kibe maitse muutub, tarvitatakse mädarõigast peamiselt keetmata külmade suppide maitsestamiseks, ühepajatoitudele võetakse riivitud mädarõigast laual lisandiks.

 

Naatriumglutaminaat. Kuivade supikontsentraatide koostisosa,  mis annab hea puljongimaitse. Kohane kõigi liha-, kala-, ja aedviljasuppide maitsestamiseks. Lisatakse enne toidule soola lisamist, pärast keetmist.

 

Nelk. Koos pipra ja loorberilehega võib kõigile soolastele  suppidele ja ühepajatoidele lisata üsna veidi nelke  (1 l supile ½ -1 tera).  See muudab maitse vürtsisemaks, kuid nelki ei  tohi panna palju. Sobib ka leiva- ning puuvilja-, eriti õunasupile.

 

Oliiv. Soolatud või marineeritud oliive pannakse tugeva maitsega suppidesse, eriti seljankasse, mitmesuguste lihasaaduste segust valmistatud ühepajatoitudesse ning hapu­desse suppidesse.

 

Pastinaak ehk aedmoorputk. Valge peajuur meenutab maitselt peterselli, sobib kõigile soolastele toitud­ele. Maheda maitse tõttu kohane ka supi või ühepajatoitude maitseks.

 

Petersell. Värsked või kuivatatud lehed ja juur sobivad hästi kõigi suppide ja ühepajatoitude maitseks. Tavaliselt tarvitatakse  peterselli koos mitmesuguste teiste maitseainetega.

 

Porrulauk. Sibulataolise, kuid tunduvalt mahedama maitse tõttu sobib kana-, vasika-, küülikulihast keedetud suppidele. Tarvitatakse ka supi või ühepajatoidu peaainena.

 

Puljongikuubikud. Tööstuslikult liha- ja aedviljade ekstraktist, vürtsidest ning keedusoolast toodetud kuubikud annavad vees lahustatult soolastele toitudele meeldiva puljongimaitse. Lisatakse paar minutit enne keetmise lõpetamist. Kuubikud on tavaliselt kaunis soolased, seepärast lisatagu sool pärast neid.

 

Pune. Värske või kuivatatud ürt annab vürtsise, meeldiva maitse kõigile aedvilja-, liha- ja kalatoitudele. Hea koos paprikaga.

 

Rosmariin. Värsked ja kuivatatud lehed ning võrsed annavad hea maitse seene-, sea- ja lambalihasuppidele. Neid lisatakse ka teistele soolastele suppidele ning ühepajatoitudele. Tarvitada vähe, sest maitse on väga tugev.

 

Ruut. Väga vürtsine küüslauku meenutava maitsega kuivatatud lehti pannakse maitseks sea-, lamba- ja veise­liha- ning  kalasuppidele.  

 

Safran. Kollase värvuse ja tugeva maitsega. Sobib veise-, lamba- ja kanalihasuppidele riisiga valmistatud ühepajatoitudele.

 

Salvei. Liha- ja kalasuppidele ning ühepajatoitudele lisatakse peamiselt kuivatatud ja pulbristatud salveilehti.

 

Seller. Värsked ja kuivatatud lehed ning juur on levinuim maitsevili, sobib kõigile soolastele toitudele. Tarvitatakse ka püreesupi peaainena.

 

Sibul. Kõige laialdasemalt tarvitatav maitsetaim, sobib nii toorelt kui kuumutatult. Suppidele soovitatav lisada rasvas hautatult. Värskeid sibulapealseid puistatakse valmis toitudele.

 

Sidrun. Soolastele hapudele suppidele (borš, seljanka, rassolnik, kaljasupp) ja puuviljasuppidele lisatakse sidrunimahla või -viile.

 

Sinep. Soolaseid suppe võib sinepiga maitsestada, kee­tes supis 5-8 minutit sinepiseemneid. Külmadele kalja- ­ja hapupiimasuppidele lisatakse lauasinepit. Ühepajatoitu­dele sobib sinep maitselisandiks.

 

Read 10456 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Sul on probleemne nahk? 10 nippi, mis aitavad saada sellest probleemist üle.

1. Ära kasuta jumestuskreemi või siis ainult äärmisel juhul, sest see ummistab poore – asenda jumestuskreem heleda peitepulgaga.  

Loe edasi »
Kas ilu = rumalus?

Briti teadlaste uurimus hajutab lõplikult müüdi sellest, et ilusad inimesed on enamasti ka rumalad. Tegelikkus on pigem vastupidine.

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 155 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Kui ripsmed langevad välja...

Kui sa märkasid, et su ripsmed langevad aktiivselt

Loe edasi »
Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roo

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun