Kirss.Net

Thursday, 07 October 2010 10:47

Fitness-toitumise põhitõed

Rate this item
(0 votes)

Teed aktiivselt sporti, kuid tunned sellegipoolest ennast väsinuna ja kurnatuna? Üsnagi võimalik, et ebamugavustunne on tingitud valest toitumisest. Kirss.Net räägib sellest, kuidas peaksid toituma spordiga tegelevad inimesed.

 

fitness

pilt: dreamstime.com  

 

Hommikusöök söö ise, lõuna jaga sõbraga ning õhtusöök anna vaenlasele!

 

Hommikul süüa ei taha, tööl on nii palju tegemisi, et süüa ei jõua ja kohe pärast tööpäeva lähed jõusaali? Tegemist on põhimõtteliselt vale toitumismudeliga ehk teisisõnu, see on otsetee ülesöömise juurde, sest kui jõuad lõpuks õhtul koju, on võimatu mööduda külmkapist seda ründamata. Selline toitumine viib hormonaalse sekretsiooni tasakaalust välja, millest omakorda johtub ülekaal.

 

Inimesel tekib palju teisigi probleeme, nagu meeleolu kõikumine. Meie meeleolu sõltub otseselt veresuhkru tasemest, mis tõuseb kohe pärast söömist ning saavutab oma minimaalse taseme 3-4 tunni möödumisel. Seetõttu läheb ka tuju halvemaks ning kõik ümbritsev hakkab inimest häirima.

 

Siit järeldus: söö sagedamini, kuid vähem: soovitavalt iga 2,5 – 3 tunni tagant. Hommikusöögi osa peaks moodustama vähemalt 1/3 päevakaloritest, õhtusöök aga maksimaalselt 1/4.

 

Toida oma lihaseid valkudega!

 

Spordiga tegelemine eeldab õiget toitumist. Eriti tähtis on aga valkude osa: neid tuleb tarbida õigetes kogustes ja õigel ajal. Normiks on 1,5 grammi kilogrammi kehakaalu kohta. Selle reegli eiramise korral pole treeningutest erilist kasvu, kuna lihasmassi suurendamiseks on tarvis piisav kogus valke. Kuid see pole veel kõik.

 

Võid süüa valke kilogrammide kaupa, kuid tehes seda valel ajal, ei saavuta sa midagi. Kui teed trenni hommikuti, söö vähemalt pool päevasest valgukogusest õhtul ära. Kui spordid lõuna ajal, siis organism peaks saama vähemalt poole valkudest hommikusöögiga ning kui pühendad spordile õhtud, siis lõunasöögiga.

 

Piisavalt vedelikku

 

Isegi mitteolulisena tunduv vedelikukaotus võib omada suurt mõju meie enesetundele. Organism on justkui tuumajaam, mis vajab tööks vedelikku. Pole vett, pole keemilisi reaktsioone, pole energiat. Selline on eluvalem!

 

Kui jood vähe, siis ei maksa oodata häid sporditulemusi. Siiski on asja lihtne parandada: võta alati kaasa pudel vett. Kui sulle maitsestamata vesi ei maitse, lisa sellele veidi sidruni- või laimimahla.

 

On lihtne kontrollida, kas jood piisavalt või mitte. Kaalu ennast enne ja pärast trenni. Kui kaalunumbrid erinevad rohkem kui 500 grammi võrra, siis peaksid tõsiselt mõtlema oma joomisrežiimile, kuna see tähendab, et jood vähem, kui vajad.

 

Toitumine enne trenni

 

Trennile eelnev toidukord peaks sisaldama:

 

Valgud ei sisalda kuigi palju kaloreid, kuid on suurepärane aminohapete allikas, mida lihased nii väga vajavad.

 

Süsivesikud on vaja selleks, et varustada aju ning lihaseid energiaga.

 

Mis aga puutub rasvadesse, siis peaksid neid hoopis vältima, kuna need aeglustavad seedimist ning võivad olla halva enesetunde põhjustajaks trenni ajal.

 

Parim valik enne trenni on niisiis kanaliha rukkileiva ja riisiga või väherasvane biifsteek kartuliga või omlett kaerapudruga.

 

Vahetult enne trenni süüa ei tasu, sobivaks ajaks on 1-1,5 tundi. Söömist peaksid vältima ka kohe peale trenni, aga kui oled väga näljane, siis joo valgukokteili või piima.

Read 8231 times

Related items

  • Meriton Spordiklubi - Spordiklubi ja jõusaal Tallinnas, kesklinnas

     

     

    Meriton Spordiklubi

    Telefon:

     +372 6 288 120

    Aadress: 

    Paldiski mnt 4, Tallinn

    Lisainfo:

    www.meritonsport.ee

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Toitumine on teadmiste küsimus

    Artikli kirjutas Urban Health & Fitness  ( www.urbanfitness.ee ) treener. Kui rääkida toitumise korraldamisest, siis kõige tähtsamad 3 asja tähtsuse järjestuses mille vastu eksitakse on järgmised:...

    DIEET

  • Urban Health & Fitness - Kvaliteetne treening ja toitumine viib soovitud tulemusteni

     

     

    Urban Health & Fitness - Kvaliteetne treening ja toitumine viib soovitud tulemusteni

    Telefon:

    +3725245357

    Aadress: 

    Viljandi Maantee 108

    Lisainfo:

    www.urbanfitness.ee

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ILUNIPID, MEIKIMINE

Silmameigi tegemine

Silmameigi tegemist tuleb alustada korralikust alusjumestusest, siis püsib meik puhta ja värskena terve pika päeva. Silmalaugudele kandke alusvärvi e.

Loe edasi »
Kas koos või lahku?

Erinevate kosmeetikavahendite kombinatsioonid ei pruugi anda soovitud tulemust. Milliseid kombinatsioone on mõistlikum vältida?  

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 120 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Vapustav LOOMULIK ILU. Kas meeldib?

Mis juhtub, kui kanda modelli näole korraga 365 ki

Loe edasi »
Kas koos või lahku?

Erinevate kosmeetikavahendite kombinatsioonid ei p

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun