Kirss.Net

Sunday, 29 January 2012 07:59

Kaalu langetamine: müüdid ja tegelikkus

Rate this item
(0 votes)

Kui küsida täidlast inimest, kuidas võtta kaalust alla, kuulete vastuseks, et peab sööma vähem rasvast ja magusat, mitte süüa enne magama minekut, tegeleda spordiga. Tundub lihtne, eks? Aga, kui kõik on tõesti nii lihtne, siis miks on ülekaalulisi nii palju ja nende arv suureneb pidevalt? Püüame jõuda selgusele... 

kaalu langetamine 

pilt: sxc.hu 

 

Müüt #1 Inimesed võtavad kaalust juurde, sest söövad palju

See ei ole nii! Uurimused näitasid, et paljud ülekaalulised söövad samapalju, vahel ka vähem kui peenikesed.

Probleem on hoopis muus. Täidlane inimene püüab pidada dieeti, aina vähendades ja vähendades toidu kogust, võib-olla ta võtab küll see 1kg alla, aga enam ta ei jaksa dieeti pidada ja hakkab sööma veelgi rohkem. Inimene hakkab söömist kartma, aga mitte süüa ta ei suuda, seega võtab kaalust juurde. See aga põhjustab stressi. Kuidas saab aga stressi maha võtta? SÖÖMISEGA

Kunagi ei tasu alustada sellise dieedi pidamist, mida välja kannatada ei suuda. Tähtis on mitte toidu hulk, vaid selle koostis. Inimene võib päevas ära süüa 3 kg õunu ja võtta kaalust alla, samal ajal kui teine näljutas ennast terve päeva, sõi ainult ühe korra, aga väga rasvast kaloriterikast, aga vitamiinidevaest toitu. Loogiline, et ta kaalust alla ei võtnud, pigem juurde.

 

Müüt #2 Kui vanemad on ülekaalulised, siis mida lapsed ka ei teeks, võtavad nemad ka juurde

Meie DNA-s ei ole märgitud, kas peame olla kõhnad või täidlased. Kõik sõltub meist: sellest, mida sööme, ja millises keskkonnas elame. Põhjus, miks täidlastel vanematel on ka täidlased lapsed, on lihtne: kui ema valmistab endale rasvast ja vitamiinidevaest toitu, siis sööb laps seda ka, sest ise valmistada ei oska. Kui laps kasvab aga suureks, on ta juba harjunud sellist toitu sööma.

 

Müüt #3 Ülekaalu põhjustajaks on aeglane ainevahetus

Ülekaalu võib seostada ainevahetusega ainult 2-3% juhtudel, kõigil muudel juhtudel: 97-98%, on ülekaalu põhjuseks vale toitumine. Selliste inimeste ainevahetus on normaalne.

 

Müüt #4 Ma ei hakka kaalu langetama, kuna pärast võtan nagunii juurde

Muidugi, kui kohe peale dieeti tormate külmkapi juurde ja hakkate õgima, võtate paratamatult juurde. Kui aga olete püüdlik, jälgite oma toitumist, suudate kaalu säilitada. Kõik on Teie kätes!

 

Müüt #5 Kui inimene on väga täidlane, ei tasu proovidagi kaalus maha võtta, kuna palju kaalu langetada ei suuda, kaotada vähe on aga mõttetu.

Statistika näitab, et tervise parandamiseks, piisab alla võtta ainult 5-10% kehakaalust. Seega tasub alati proovida.

 

Müüt #6 Mida kohutavam ja rangem on dieet, seda efektiivsem

Praktika näitab, et kaalu langetada aitavad pigem mitteranged dieedid, mis aitavad kiirendada ainevahetust, varustavad organismi kõigi vajalike vitamiinide ning mineraalidega. Nn range dieediga võib küll võtta hästi kiiresti kaalust alla, aga kõik ei suuda sellist dieeti pidada, pealegi pärast sellist dieeti hakkab organism varuma palju rohkem aineid. Seega dieedi valikul peaks arvestama, et mida mõistlikum dieet tundub, seda efektiivsem ta on.

 

Müüt #7 Mida kiirem on kaalu kaotus, seda parem

Kaalu langetamise kiirus ei ole kõige tähtsam. Kui valitud on normaalne,  mitterange dieet, siis inimene kaotab kuu aja jooksul ilma eriliste pingutuste 8-10 kg.

Ja vastupidi: inimene ei söö peaaegu midagi ja kaotab 4-5 kg kuus, aga ei kaota ainult rasva, vaid ka suures osas lihasmassi, mis on aga eluvajalik.

 

Müüt #8 Kui mitte süüa pärast kella 6, siis võib kaalu langetada dieeti pidamata.

Selline idee on viimasel ajal väga populaarne, kuid kahjuks, ei too selline toitumine soovitud tulemust. Tõsi küll, inimene kulutab energiat hommikul palju paremini kui õhtul. Kui Te aga loobute õhtusöögist ja olete terve õhtupooliku tühja kõhu ja halva tujuga, siis see kõik põhjustab stressi. Stressi alandamiseks sööte aga hommikul rohkem. Tähtis on tasakaalustatud toitumine!

 

Müüt #9 On olemas selline ravim, mis aitab kaalu langetada ilma stressi põhjustamata

Pole olemas sellist ravimit, mis aitaks kaalu langetada, kui inimene ei pea dieeti! Sellised ained viivad tavaliselt liigset vedelikku organismist välja, s.t on lahtistiks. Esmapilgul, võib küll tunduda, et võtsite kaalust alla, aga rasvasisaldus organismis ei vähene, vedelik tuleb tagasi, efekt = 0 Selliste ainete pidev kasutamine on kahjulik organismi tasakaalustatud tööle!

 

Õige dieet on:

* Miinimum rasvu

* Piisav kogus valku

* Piisav kogus vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente

* Piisav kogus kiudaineid

 

Võti kaalu langetamiseks:

Kuluta energiat rohkem, kui saad toidust

Dieet ei tohiks tunduda võimatuna, see peab olema nö mõistlik ja kerge nii organismile kui ka tujule.

Iga kg rasva(puhast rasva, kuhu ei arvesta vett ega lihasmassi) on 3500 kcal. St, kui sööd 3500 kcal rohkem kui kulutad, võtad juurde 1 kg, kui sööd 3500 kcal vähem, võtad alla. Vähenda tarvitatud kalorite arvu 500 kcal võrra päevas ja suurenda veidi füüsilist aktiivsust. Nii võtad kaalust umbes 1-1,3 kg nädalas maha ja selline dieet ei ole organismile kahjulik.

Mõned nipid, kuidas vähendada söödud kalorite kogust:

Sööge 2 küpsist vähem

Ärge jooge magusaid karboniseeritud jooke, vaid karboniseerimata mineraalvett.

Jätke oma taldrikusse veidikene toitu

Võileival asendage majoneesi ja juustu sinepi ja tomatiga

Jooge täispiima asemel väherasvast

Sööge vähem kastet, ärge pange kastmesse palju rasva – kõrge rasvasisaldus ei muuda kastet maitsvamaks

Hapukoore asemel kasutage rasvatut või väherasvast jogurtit

Kõrge suhkrusisaldusega mahlajookide asemel jooge värskelt pressitud 100% naturaalset mahla

Ärge sööge sügavast kausist

Inimene vajab päevas 100-120 grammi liha, ärge sööge rohkem. Valige väherasvast liha.

Ilusat figuuri kõigile! 

Read 6846 times

Related items

ILUNIPID, MEIKIMINE

Kui ripsmed langevad välja...

Kui sa märkasid, et su ripsmed langevad aktiivselt välja, siis mõtle läbi, äkki teed midagi valesti.  

Loe edasi »
Vali kosmeetikavahendid vanuse järgi!

20-aastastel tütarlastel on huuled loomulikult roosad ning seetõttu piisab igapäevameigi jaoks huuleläikest. Küpses vanuses hakkavad huuled oma värvi

Loe edasi »

Hetkel on lehel...

We have 155 guests and no members online

Võta kaalust alla koos Ashley Bordeniga kõigest 14 päevaga!  (Nüüd mugav sinu nutitelefonil )

14 päeva vastu pidada pole üldsegi raske, sest nii lühikeseks ajaks suudad sa küll ennast kokku võtta. 

Veelgi enam, õigel rajal aitab püsida Ashely Bordeni isiksus, tema figuur ja välimus, sest teda ei kutsuta asjata fitnessi guruks. 

Dieedi reegleid loe siin  >>

Huvitavat näohoolduse kohta

Mis vanuses naised on kõige ilusamad?

Aastatega muutub iga naise välimus – isegi vaatama

Loe edasi »

Küüned, Küünehooldus

Juuksehooldus

Me kasutame küpsiseid selleks, et meie veebilehe külastamine oleks võimalikult meeldiv. Veebilehe kasutamist jätkates, kaasa arvatud maandumislehele jäämisega, nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun küpsiste kasutamisega sellel veebilehel.

Nõustun